Opening Hours

Gesloten - Pratijk overgedragen

Songkran – water festival – jaarwisseling in Thailand

In Thailand vieren ze dit jaar van 13 t/m 15 april Songkran, ook wel bekend als het Water festival. Dat is de jaarwisseling in Thailand naar het jaar 2563

Dit jaar zal het minder uitbundig gevierd worden. Ook in Thailand heeft men te maken met het Corona virus en mogen mensen niet bij elkaar komen. Soortgelijke maatregelen als in Nederland

Songkran water festival jaarwisseling in Thailand

 

Rond de datum van Songkran is het de heetste en droogste dag. Vanaf deze dag zal het weer koeler worden en minder droog. Als het ware een nieuw begin breekt aan, waar alles weer gaat groeien en groener wordt.

Het Thaise woord ‘Songkran’ komt uit het Sanskriet en betekent: ‘verplaatsen’ of ‘van plaats veranderen’. In dit geval verandert de zon van positie (eigenlijk de aarde). Het feest duurt drie dagen. Dit jaar van 13 april t/m 15 april. (Als de positie van de aarde t.o.v. de zon veranderd zijn de lengte van de dagen, drie dagen hetzelfde).

Bij deze Thaise traditie worden huizen schoongemaakt, de Boeddhabeelden worden gewassen en rituelen worden uitgevoerd. De tempels worden versiert met aromatische bloemenslingers (Phuang malai),

Uit praktisch oogpunt gebruiken ze in Thailand ook de westerse jaartelling, bijvoorbeeld voor de Internationale handel, toerisme, politiek, sport, etc… Maar de Thaise jaartelling is het belangrijkste.

Songkran water festival jaarwisseling in Thailand

 

Al deze activiteiten symboliseren de dankbaarheid aan de voorouders. Men giet water over Boeddhabeelden, dit ‘water (heilig) wordt vervolgens opgevangen om over de schouders van mensen te sprenkelen. Water staat voor een nieuw begin en reinheid. Ouders, grootouders en leraren worden door de jongere generaties geëerd. De jongeren krijgen er op hun beurt gelukswensen voor terug.

 

Songkran water festival jaarwisseling in Thailand

Songkran is ook bekend als het waterfestival. Waarschijnlijk ken je de beelden wel… Met dit feest gooi je elkaar nat met water. Daarmee wens je elkaar geluk. Het waterfeest wordt uitbundig gevierd in Thailand. Iedereen is bewapend met water of waterpistolen. Ook beschilderde Olifanten doen mee om met hun slurf mensen nat te spuiten.

Ook zie je dat Thai elkaars gezicht insmeren met een wit mengsel. Dit is één van de oudste Songkran tradities en dient als bescherming tegen het kwaad.

Songkran water festival jaarwisseling in Thailand

 

Zoals eerder gezegd…  Deze beelden zul je dit jaar niet zien in Thailand door het Corona virus.

Recommended Articles