Opening Hours

Ma. di. do. vr. 10:30-18:00 - Zat. 10:30-17:30 - Woensdag en zondag gesloten

Toen en Nu in Amersfoort: de Bergstraat door de jaren heen.

Een leuk artikel van “indebuurt” in de reeks Toen en nu in Amersfoort. Deze keer is de Bergstraat aan de beurt. De mooie straat waar Claai Sabaai Massage gevestigd is. Klik op het logo van indebuurt om het artikel te lezen.

Update:

Ook op Istagram heeft heeft “Amersfoort Toen & nu” een bericht geplaatst over de bergstraat.

Klik op hun logo om het bericht te lezen

Toen en nu Amersfoort Bergstraat

Deze voorheen chique straat heeft meerdere namen gekend. Oorspronkelijk heette het gehele gedeelte vanaf het Julianaplein tot aan de Stationsweg de Watersteeg. In 1888 werd de naam op verzoek van de veelal rijke bewoners gewijzigd omdat er al twee Waterstegen bestonden in Amersfoort. De weg kreeg hierbij twee namen: er was de Korte Bergstraat en de Lange Bergstraat, zo genoemd omdat de straten aan de voet van de Amersfoortse Berg liggen. In 1914 werd het voor een tweede keer veranderd en kregen de wegen geheel verschillende namen: de Korte Bergstraat werd de Vlasakkersweg en de Lange Bergstraat werd simpelweg Bergstraat. De van oorsprong vrij smalle weg met brede voortuinen werd verbreed in 1919 waarbij de voortuinen iets kleiner werden. In 1949 verdwenen de voortuinen en serres van huizen helemaal omdat er een tweede verbreding kwam door het sterk toegenomen verkeer. Dit was tegen de wil van de bewoners in en leverde emotionele discussies op. De toenmalige wethouder gaf hierop in de krant antwoord door te zeggen ‘Het gaat tenslotte niet om zielige stukjes grond, maar om mensenlevens’. In 1984 zijn vele fraaie en chique panden (foto 5) gesloopt om plaats te maken voor het appartementencomplex ‘De Nederberg’. Tegenwoordig is de straat, zeker verderop, nauwelijks nog herkenbaar en is er weinig van de vroegere statigheid over.

 

Artikel van:

Toen en nu Amersfoort Bergstraat

Nu is het een komen en gaan van bussen, fietsers, scooters en auto’s, maar ooit was de Bergstraat een idyllisch straatje zonder al te veel verkeer. We nemen je deze week in vogelvlucht mee door alle veranderde aangezichten van deze straat net buiten het centrum.

 

Foto’s van “Amersfoort Toen & nu” op Instagram

 

 

<<< vorige <<<          >>> volgende >>>

 

 

Share with your friends

   

Also find us on… or contact us by email or phone